Solbacka Friskvård

Friskvård för häst och människa

2021 - Bye, bye!

2021 känns fantastiskt skönt att lägga bakom sig trots att det blev året då "proppen gick ur".

 

Jag avslutade 2020 med att ansluta mig till Actiway och Wellnet trots att jag egentligen är negativ till konceptet. Anledningen var den enkla att det kändes dumt att mina stamkunder inte kunde utnyttja sitt friskvårdsbidrag hos mig och det har så klart blivit uppskattat. Och efersom jag inte varit fullbokad spelade det ju ingen större roll att jag ändå får betala 10% till portalerna.

Den stora ändringen/förbättringen jag gjorde var att jag provade bokningskalender, det funkar förvånansvärt bra och har gjort att jag både har lediga dagar och slipper dubbelboka mig vilket hänt då och då innan. En gång under året  lyckades jag åka till fel stall och en gång blandade jag ihop att jag skulle åka till hästen i stället för att det skulle komma en hästägare hit på behandling men det är TVÅ på 1029 bokningar! Den procenten kan jag leva med cool

Att få arbetstider efter nästan tre år känns som en lyx, men är absolut tvunget efter så många år med dubbelarbete och hästträning.

Jag är så glad över att jag kan leva det här livet och att jag vågade ta steget när det inte gick att hålla på vid sidan om anställning längre. 
Pandemin har ju drabbat oss under hela 2021 också, vilket gjort att kunder försvunnit men det har kommit ca 100 nya kunder också!

 Mina hästar har definitivt inte haft ett lyckosamt år. Jag har ju tre egenuppfödda travhästar födda -17, -18 och -19. Vi har blivit drabbade av pandemin på det sättet att vi inte kunnat förbereda inför start som vi brukar och när Lizzy (f. -17) skulle göra sin första start för året hände det som inte får hända. När hon skulle vända upp till start så hände något så hon stegrade sig och föll så att skalmen knäcktes och sulkyn blev hängande bakom och låg och slog på bakbenen. 
Jag har aldrig sett så mycket blod på benen innan och hoppas att jag slipper igen, alla som såg det säger att det är ett under att hon lever och att hon läkt ihop så bra 
som hon gjort. Men jag kommer aldrig att ta mig an rehab-hästar som inackorderingar. 
Hon stod på boxhage i 8 veckor med skrittpromenader 2 ggr om dagen och de ökade 5 minuter varjer vecka så till slut var vi uppe i 2 x 45 minuter. Sen joggade vi i åtta veckor och sedan började intervalluppbyggnaden.
Jag behandlade skadorna med min laser och investerade i ett vibrationsgolv för att boosta läkningen ytterligare. Vibrationsgolvet visade sig fungera mycket bra på skadorna så vi har faktiskt förkortat den beräknade konvalescensen med tre månader! Hon är finare än innan skadan och vi har dessutom hittat vad hon har för problem i munnen. Tyvärr drabbades hon av förstoppning för snart fyra veckor så nu är det bara att börja om med att balansera upp kroppen. Men hon visar riktigt trevlig kapacitet!

Amy (f -18) är ett riktigt otursbarn, hon skadade sig i hagen för snart två år sedan och det håller vi på att försöka lösa fortfarande. Dessutom hade hon oturen att träffa en hovslagare som inte förstod hennes hovar så det höll på att gå riktigt illa. Jag har fått fantastisk hjälp och nya kunskaper vid besök hos en mycket erfaren kollega men nu är hon halt så nu är det veterinärbesök inbokat i början av januari.

Mini (f-19) fick en längre sommarvila än beräknat men har fått lite service också (inte lika mycket som de andra) så nu tränar vi på och hoppas att hon utvecklas som förväntat! Hon passade tyvärr på att krascha mig under sommaren så jag har en axel som är lite begeränsad.

Min fantastiska massagekatt Philibuster blev hastigt sjuk och avled under våren och lämnade sin kompis Flisan ensam. Som tur var fick hans syster två ungar så jag bokade en. Nu blev det så att båda flyttade hem till mig ändå! Och Flisan försvann. Men som tur var kom hon hem efter 10 veckor igen. Så nu är hela huset fullt med katter! Snubblan (Snubbelle Catastrophe) och Apan (Venus Catastrophe) håller oss igång hela tiden! Nu är de kastrerade och ska få gå ut de också!


Lite nyheter kommer nästa år! Jag ska försöka hålla lite föreläsningar och kurser hemma igen om pandemin håller sig i schack! Och även om jag just nu är fullbokad 2,5 vecka framåt kommer det att lugna ner sig lite. Jag har gjort så att jag preliminärt håller stängt travdagarna på Mantorp och öppnar upp efter hand som jag vet att jag ska vara hemma. Jag har slutat extrajobbet för att göra fler tider tillgängliga. Måndagar som öppnas senare kommer att ha öppet 11-19.

Om man anger vid bokning finns möjlighet att ladda elbilen hos mig. Jag är tyvärr en fattig företagare så det kan inte ingå i behandlingen men det blir till självkostnadspris i så fall. 
Man måste dock föranmäla så jag inte har min bil vid laddboxen.

Jag rivstartar första veckan med en lymfmassagekurs i Dalarna, sen räknar jag med att låsa max en helg i månaden under året. Januari, februari, april, maj och juni är redan helgerna tagna.
Men kortkurser på närmare håll finns fortfarande utrymme för, heldag eller tre timmar!

Jag är helt övertygad om att det kommer att bli ett spännande år, både med hästarna och friskvården!

Vi ses 2022! laughing

30 Dec 2021

Eva Andersson
Linköping

Telefon: 0703 - 60 34 27
Facebook

Öppettider:

Måndag: 09.30 - 19.00
Tisdag: Stängt
Onsdag: 13.30 - 19.45
Torsdag: 13.00 - 19.00
Fredag: 13.00- 18.00
Lördag: Stängt
Söndag: 10.00 - 18.00


Variationer kan förekomma

Equifysioterapeut 
Fasciaterapeut
Laserakupunktur
Medicinsk Laser
Lymfflödesmassör
Andningsinstruktör
Friskvårdsmassör 
TCM Akupunktur på Häst
TCM Öronakupunktur - Human
Cool Lymphatic Breathing Instructor
Djupvågsbehandling
Dornmetoden
Rehab
Rörelseträning