Solbacka Friskvård

Friskvård för häst och människa

Hästar med speciella behov

I bland händer det att den där hästen med de speciella behoven hamnar i stallet. Antingen för att man vill ha en utmaning, eller att det är synd om hästen eller att det helt enkelt råkar hända något så att den får speciella behov eller att den helt enkelt är gammal.

Tro mig, det är väldigt lätt att råka få en sådan häst, det är faktiskt en av anledningarna till att jag har det yrke jag har i dag. Och tyvärr en anledning till att jag blir erbjuden att få hästar flera gånger om året.

Jag tycker inte att det är fel att ta sig an en häst med speciella behov men man ska vara beredd på vad det innebär i förväg. Ofta tänker man lite naivt att det "bara är att fixa till" och sen är det frid och fröjd och att kommer att bli jättebra men tyvärr är verkligheten att det finns väldigt få sådana lyckliga "slut". Det jag menar är att man ska vara beredd på att hästen kanske för all framtid behöver speciell behandling eller att det kanske kommer fram dolda skador som är betydligt allvarligare än det man tror från början.

I bland går dessa hästar igenom veterinärbesiktningen som ett rinnande vatten, till och med med extra lovord, men det betyder tyvärr inte att det inte finns ett underliggande problem. Veterinärer har inte röntgensyn och är inte orakel, de är vanliga utbildade människor som de flesta andra. Många gånger kan dessa hästar fungera jättebra om man vet om vilken nivå som passar hästen och hur vi ska underhålla och skydda hästen så att problemet inte förvärras.

 

Vad ska man titta extra på då när man hittar den där hästen som är så svår att motstå eller om man är ute efter en utmaning.

* Övervikt
* Undervikt
* Lokal fetma (lymfstopp/immunfösrsvar)
* Vridningar i benen (ej exteriöra)
* Stressat beteende
* Hovar

Är du ute efter att ge dig ut och tävla inom ett par månader så glöm projekthästen, genvägar är oftast senvägar med såna här hästar. Man måste vara beredd på en stor portion tålamod och vara beredd på att det kostar pengar, svett och tårar. Dessutom kan hästen behöva tät regelbunden behandling resten av livet för att fungera. 

Rock On!

21 Apr 2019

Eva Andersson
Linköping

Telefon: 0703 - 60 34 27
Facebook

Öppettider:

Måndag: 09.30 - 19.00
Tisdag: Stängt
Onsdag: 13.30 - 19.45
Torsdag: 13.00 - 19.00
Fredag: 13.00- 18.00
Lördag: Stängt
Söndag: 10.00 - 18.00


Variationer kan förekomma

Equifysioterapeut 
Fasciaterapeut
Laserakupunktur
Medicinsk Laser
Lymfflödesmassör
Andningsinstruktör
Friskvårdsmassör 
TCM Akupunktur på Häst
TCM Öronakupunktur - Human
Cool Lymphatic Breathing Instructor
Djupvågsbehandling
Dornmetoden
Rehab
Rörelseträning